Saturday, August 20, 2011


SHEPPARD PIE

Bahan-Bahan:

400 gm daging kisar
2 tbs lada hitam kisar
1 biji bawang besar potong dadu
4 ulas bawang putih - tumbuk kasar
2 tbs mentega
2 tbs minyak zaitun
1/2 cawan mixed vege
Garam secukup rasa
Kentang 5 biji dan direbus - lenyek
1 labu bawang putih - bakar 1/2 jam.
1/2 cawan susu segar
1/2 paket mozzarella cheese

Cara-Cara:-

Tumis bawang besar dan bawang putih, masukkan daging kisar dan lada hitam serta mixed vege tadi. Taruh garam secukup rasa dan kacau hingga daging empuk. Untuk lebih lembab bancuh 1 tsp tepung jangung dengan 1/2 cawan air masukkan dan daging akan nampak berkilat. Setelah masak masukkan ke dalam caserolle kaca tahan bakar dan ratakan.

Langkah kedua. Keluarkan isi bawang putih dan lenyek bersama kentang tadi ditambah dengan sedikit garam dan 1 1/2 tsp serbuk lada putih serta susu segar tadi di kacau rata. Masukkan di atas daging tadi dan ratakan. Tabur dengan Mozzarella Cheese dan bakar 1/2 jam. Bila permukaan atas agak kekuningan boleh diangkat dan dihidangkan.



No comments:

Post a Comment