Saturday, August 20, 2011


DAGING /KAMBING MASSALA

5 Ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia

** Kisar semua bahan di atas

1 kg daging (potong ikut suka) / tulang selangka kambing
3 biji kentang - belah 4
2 sudu besar rempah massalah (boleh dapat di kedai/mini market)
3 sudu besar rempah kari daging
2 biji buah keras - tumbuk halus
1/2 cawan susu cair / boleh guna santan juga
4 sudu besar tomato puree
Bawang goreng untuk tabur hiasan
Minyak secukupnya
Gula dan garam secukup rasa

Cara-cara:

Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan rempah kari daging dan rempah masalah. Kacau hingga naik minyak. Masukkan daging / tulang kambing, santan/susu cair dan masukkan sedikit air untuk lembutkan daging. Masukkan 4 sudu besar tomato puri ke dalam kuah dan kacau. Kecilkan api tutup periuk. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Bila sudah lembut masukkan kentang dan tomato. Masak hingga kuah pekat. Hidangkan dan tabur dengan bawang goreng.


No comments:

Post a Comment