Saturday, August 20, 2011



PASTA MOZZARELLA CHEESE BAKAR

1 bungkus pasta - rebus 20 minit. taruh 1 sudu besar butter semasa merebus - toskan dan ketepikan

Bahan Sayuran:

1/2 biji lada benggala hijau - potong ikut suka
1/2 biji lada benggala merah - potong ikut suka
1/2 biji lada benggala kuning - potong ikut suka
2 biji tomato - belah baji
1 biji bawang besar - belah baji
5 biji cendawan butang kering - direndam dalam air panas 1/2 jam - tos dan potong ikut suka
2 sudu besar lada hitam kisar
300 gm daging cincang
2 batang leek di potong serong
Brokoli dan bunga kobis di potong ikut suka
1/2 paket mozzarella cheese
1 tin sup mushroom - dimasak bersama 1 tin air. Kacau hingga sebati dan pekat, ketepikan
1 biji lagi bawang besar potong dadu
Etra virgin oil
Garam secukup rasa

Cara-cara:-

Pasta yang telah direbus tadi di masukkan dalam caserolle kaca yang tahan bakar oven. Ratakan.

Bahan untuk menumbis: Taruh 3-4 sudu besar extra virgin oil. Bila agak panas masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau. Masukkan daging cincang dan cendawan dan juga serbuk lada hitam. Masukkan garam sedikit sahaja. Masukkan bahan sayuran yang telah dipotong tadi dan kacau sebentar.
Selepas itu angkat dan taburkan di atas pasta tadi seratanya. Jika 1 paket boleh buat 2 bekas caserolle.

Taburkan mozzarella cheese dan cheddar cheese yang dikoyak-koyakkan di atas permukaan sayuran.

Tuang sup cendawan sehingga habis dan bakar dalam oven 1/2 jam sehingga permukaan di atas pasta agak kekuningan. Angkat dan hidangkan.

Bakar dalam suhu 200 degree celcius.



No comments:

Post a Comment